BUJANG LAPOK 60 TAHUN
KARAKTER AYU 20 SEN BERI IMPAK BESAR
Berita Harian : 12 Disember 2017, Selasa
 
Tiada imbuhan lebih bermakna buat anak seni tanah air apabila berpeluang bekerja dengan Seniman Agung, Tan Sri P Ramlee, sekali gus menimba ilmu daripadanya. Bukan hanya rakan karib, pelakon mahu pun petugas belakang tabir, setiap individu yang pernah berlakon atau bertentang mata dengannya mempunyai cerita untuk diperturunkan diri oleh anak seni versatil itu di arena lakonan, jasa Allahyarham yang mempercayai bakat mereka memang tidak mungkin dapat dibalas. Ketika hayatnya, P Ramlee yang menghembuskan nafas terakhir pada 29 Mei 1973 gemar membuka ruang kepada wajah segar dalam setiap filem arahannya, terutama pelakon wanita.

MENONJOL LAKON WATAK ASKAR
Harian Metro : 12 Disember 2017, Selasa
Hafiz Nolan, 26 dan Derrick YiFan, 27, bukan baru dalam industri seni tanah air namun mereka masih kurang dikenali penonton drama Melayu. Lantaran itu mereka berharap lakonan terbaru dalam drama Gempur Wira yang disiarkan awal tahun depan di Radio Televisyen Malaysia (RTM) akan menjadi batu loncatan untuk lebih dikenali. Meskipun Gempur Wira bukan drama pertama lakonan Hafiz, dia berharap drama lapan episod itu mampu menyemarakkan pembabitannya dalam dunia lakonan tanah air. Kerjaya lakonan Hafiz bermula di pentas teater dan pernah beraksi di Istana Budaya. 
 
Pada 2012 hingga 2014 dia menyambung pengajian di Akademi Seni Budaya Dan Warisan Kebangsaan (ASWARA) dalam jurusan teater. “Ketika belajar saya terus berlakon dan berjinak-jinak dalam bidang peragaan. Saya juga bernasib baik apa bila dapat menggilap bakat menerusi Drama Festival Kuala Lumpur 2017 (DFKL 2017) namun bebas melebarkan kerjaya lakonan dengan stesen TV lain.

ANGKAR NASKHAH KLASIK INGGERIS
Sinar Harian : 12 Disember 2017, Selasa
Fakulti Teater, Akademi Seni Budaya dan Warisan (Aswara) sekali lagi tampil dengan pementasan menarik menerusi teater klasik, Musuh Bertujuh yang juga satu olahan daripada gabungan dua skrip tragedi terkenal, Seven Against Thebes karya Aeschylus dan Antigone oleh Sopchocles.
 
Naskhah arahan dan olahan Ahmad Yatim yang juga pensyarah teater Aswara ini menampilkan produksi melibatkan pensyarah dan pelajar Ijazah Sarjana Muda Teater Tahun 2 sebagai penilaian akhir bagi kursus subjek wajib fakulti. Pementasan berdurasi satu jam setengah ini berlangsung di Blackbox Aswara selama tiga hari berakhir Ahad lepas.
 
Olahan dan terjemahan teks agung Greek, ini dilakukan sendiri oleh pensyarah kursus dengan beberapa pengubahasuaian atas maksud menjaga sensitiviti Islam dan kesesuaian budaya tempatan. Malah tajuk Musuh Bertujuh juga adalah terjemahan yang dikira bertepatan dengan tajuk Seven Against Thebes

TIGA LAGI IPT MINAT SEWA BANGUNAN DI TAMAN ILMU, BESUT
Bernama (Online) : 12 Disember 2017, Selasa

KUALA TERENGGANU, 12 Dis (Bernama) — Kerajaan negeri Terengganu sedang melakukan rundingan dengan tiga lagi pusat pengajian tinggi yang berminat menyewa premis bangunan di Taman Ilmu Tembila di Besut.

Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Sains, Teknologi dan Transformasi Kerajaan negeri, A Latiff Awang berkata ia melibatkan Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) dan Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA).

“Insya-Allah dalam tempoh setahun dua akan datang, Taman Ilmu di Tembila ini akan digunakan sepenuhnya…jadi tidak timbul lagi isu pembaziran atau ia dibiarkan.

“Malah, UPEN (Unit Perancang Ekonomi Negeri) juga menyediakan peruntukan RM2.7 juta untuk membina pagar dan dijangka awal Februari depan, kerja-kerja pembinaan ini akan dimulakan untuk memastikan keselamatan pelajar dan harta benda yang ada di Taman Ilmu,” katanya.

Beliau berkata demikian menjawab soalan Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi (PAS-Batu Burok) dalam sesi soal jawab lisan pada persidangan Dewan Undangan Negeri di sini hari ini.

Menjawab soalan tambahan Dr Syed Azman mengenai kos baik pulih kerosakan kemudahan yang berlaku di Taman Ilmu pula, A Latiff berkata kerajaan negeri tidak akan mengeluarkan sebarang perbelanjaan untuk kos tersebut.

“Kerajaan negeri tidak perlu keluarkan duit kerana perundingan dengan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) ialah kos baik pulih itu ditanggung oleh IPT yang akan menyewa bangunan tersebut.

“Sebelum ini, Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) telah menggunakan satu blok bangunan asrama dengan kemasukan 270 pelajarnya pada awal September lalu dengan kos pembaikan RM5 juta.

“Perpustakaan di Taman Ilmu pula akan diuruskan UMT dan proses rundingan harga sedang dilakukan dengan JKR (Jabatan Kerja Raya),” katanya.

Beliau juga berharap isu Taman Ilmu di Tembila tidak lagi digembar-gemburkan kerana matlamatnya menjadi pusat sehenti untuk pusat pengajian ilmu telah tercapai.

— BERNAMA

(Sila kunjungi URL untuk bacaan lanjut : http://www.bernama.com/bernama/state_news/bm/news.php?id=1418761 )


THREE MORE UNIVERSITIES TO RENT BUILDINGS AT TKP
Daily Ekspress (KK) : 12 Disember 2017, Selasa
KUALA LUMPUR: A Sabah Umno member is stealing the show at the sidelines of t he party’s general assembly here. : Razali Abdul Rahim, 32, from Beaufort, had always dreamt of performing for his fellow party members. And for the last six years, he had never failed to wow the crowd at the general assembly with the kulintangan. The kuliiitangan is an instrument consisting of a row of small brass or bronze gongs horizontally laid upon a wooden rackAs part of the larger gong-chime culture of Southeast Asia, kulintangan music ensembles have been played for inaily eeniuries in regions of the Eastern Malay; Archipelago. “I hope to promote the iMalaysia spirit with:my musical performance which include Malay, Chinese and Indian songs.
 
 “It is also a great way to pursue my . passion as an entertainer and get some : valuable experience performing in front of an audience,” Razali, a performing arts student at the National Academy of Arts, Culture and Heritage(ASWARA) told NST.

THREE MORE UNIVERSITIES TO RENT BUILDINGS AT TKP
Malaysia Digest (Online) : 12 Disember 2017, Selasa

KUALA TERENGGANU – The state government is currently negotiating with three universities keen to rent building premises at the Tembila Knowledge Park (TKP) in Besut, 107km from here.

Terengganu Education, Science, Technology and Transformation Committee chairman A. Latiff Awang said the universities were  Universiti Malaysia Terengganu, Universiti Tun Hussein Onn and Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan.

“God-willing, in the next one or two years, TKP will be fully utilised…so, the issue of wastage or neglect does not arise.

“In fact, the state economic development unit has also provided a RM2.7 million allocation to construct a fence in early February next year to ensure the safety of students and property at the park,” he said.

He was replying to Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi (PAS-Batu Burok) during a question-and-answer session at the State Assembly here today.

To a supplementary question from Syed Azman on the cost of repairing damaged facilities at TKP, he said it would be borne by tenants renting buildings at the park.

— BERNAMA

(Sila kunjungi URL untuk bacaan lanjut : http://malaysiandigest.com/news/712489-three-more-universities-to-rent-buildings-at-tkp.html )


KARYA PENUH MAKNA TERSIRAT
Berita Harian : 11 Disember 2017, Isnin
 
Filem Klasik, Bujang Lapok, genap berusia 60 tahun pada 30 November lalu dan selepas enam dekad dihasilkan, ia terus menjadi naskhah malar segar. Judul terbabit tidak syak antara karya yang tidak jemu ditonton dan menjadi hiburan pilihan ramai sehinggalah sekarang. Bukan satu atau dua, malah semua karya Seniman 

BUKAN SEKADAR BERANGAN
Berita Harian : 11 Disember 2017, Ahad
Kira-kira tiga tahun lalu, Sherry Alhadad pernah melahirkan hasrat ingin memiliki rancangan bual bicara yang menggunakan namanya sendiri. Ketika itu, dia menyatakan impiannya saat berbual mengenai impian dan rencana masa depan dalam industri hiburan.
 
Benarlah kata orang, kalau sudah rezeki, ia tidak akan kemana. Hari ini, Sherry mampu mengukir senyum bangga kerana impian yang dilakar dalam hati dan fikiran menjadi kenyataan. Program kendalianya, The Sherry Show, sudah pun ditayangkan di TV3 bermula 19 November lalu.

MENANGIS MALU DIPANGGIL BUNTAT
Berita Harian : 9 Disember 2017, Sabtu
Watak Buntat dalam drama 7 Hari Mencintaiku memperkenalkan nama Muhammad Ariff Abdullah. Impak karakter yang dibawa itu membuatkan penonton lebih selesa memanggilnya sebagai Buntat, berbanding nama asalnya. Mengakui pada permulaan agak kekok dipanggil Buntat, malah pernah menangis kerana malu dikaitkan dengan watak itu, Ariff 13, bagaimanapun akur kerana ia membuktikan lakonannya meninggalkan kesan di hata khalayak.
Menerusi filem adaptasi karya kartunis terkenal, Ujang itu, Ariff memegang watak kanak-kanak istimewa sebagai Ashraf atau Jibam. Di sebalik kekurangannya itu, Jibam dikurniakan keistimewaan apabila mewarisi kepandaian bapanya mengubati penyakit.
 
Menerusi filem ini, Ariff menerima tunjuk ajar daripada guru lakonan dari Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA) untuk menyesuaikan diri di lokasi penggambaraan.

TAK LAGI BERGELEK
Harian Metro : 9 Disember 2017. Sabtu

Bakatnya mula digilap dalam bidang nyanyian oleh penyanyi dangdut legenda, Iwan pada era 1990-an. Selepas muncul dengan lagu hitnya, Yang….Yang, Asyik Asyik dan Hanya Kamu, nama penyanyi dangdut Shikin Dahalan terus meniti di bibir peminat irama dangdut tanah air sampai hari ini. Malah, namanya juga sebaris artis dangdut popular tanah air seperti Sheeda, Amelina, Mas Idayu, Ifa Raziah, Ani Mayuni dan Haiza.

Namun, selepas tampil berhijab, Shikin seolah-olah menyepikan diri dari dunia glamor. Ramai yang menganggap Shikin sudahpun meninggalkan irama dangdut yang sebati dengan jiwanya. Ketika dihubungi, pemilik nama sebenar, Aishah Dahalan, 37, menafikan dirinya sudah meninggalkan bidang nyanyian yang sudah menjadi darah dagingnya itu.

….

“Memang saya dikenali sebagai penyanyi dangdut, tetapi saya juga boleh menyanyi pelbagai genre termasuk pop, rock, irama melayu asli dan lagu Inggeris. Sebagai artis, saya perlu versatil dan tidak terikat dengan satu genre lagu saja,” katanya.

Mengenai projek album pula, Shikin pernah terbabit dengan rakaman album khas untuk Biro Tatanegara bersama beberapa pelajar Aswara (Akademi Seni Warisan Kebangsaan) pada tahun lalu. Ia projek album patriotik mengandungi 20 lagu yang diberi nafas baru dari segi susunan muzik.

(Sila kunjungi URL untuk bacaan lanjut : https://www.hmetro.com.my/rap/2017/12/292166/tak-lagi-bergelek )


CLASSICAL DANCE
Malay Mail : 9 Disember 2017, Sabtu

DIARI
Sinar Harian : 9 Disember 2017, Sabtu

BENGKEL KHAS UNTUK KANAK-KANAK
Sinar Harian : 9 Disember 2017, Sabtu
Fakulti Teater, Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA) bakal menganjurkan Bengkel Boneka Kanak-Kanak pada 16-17 Disember ini.
 
Bengkel khusus untuk kanak-kanak berusia 7 hingga 13 tahun ini diadakan di Panggung Eksperimen, ASWARA bermula jam 10 pagi hingga 4 petang. Penyelarasnya, Engku Nor Zalifah Engku Abdul Rased berkata, bengkel ini khusus untuk pelajar yang tiada asas dalam pembuatan boneka. Katanya, bengkel ini juga bertujuan membentuk, membina binaan panggung dan memperkenalkan boneka sebagai satu topik yang perlu dipelajari.
 
Sifat semula jadi kanak-kanak yang suka meneroka, menjelajah serta inkuiri penemuaan dan pembinaan melalui pengalaman langsung secara semula jadi melalui aktiviti bermain. Kanak-kanak perlu didedahkan dengan teknik boneka supaya mereka dapat bermain dan belajar sesuai dengan keperluan, katanya.
 
Bukan itu saja, katanya, usaha ini juga sebagai inisiatif untuk si kecil mempelajari bahasa dan pelajaran dalam suasana yang menarik. Kepentingan boneka ini juga dapat memperkukuhkan kemahiran mendengar, bertutur, membaca dan menulis.
 
Ia juga dilihat sebagai salah satu inisiatif untuk memberi ruang dan peluang kepada kanak-kanak dalam mencipta inspirasi bermanfaat sekali gus meningkatkan kefahaman terhadap ilmu pencitaan boneka secara sistematik dan teratus, katanya.
 
Jelasnya, setiap peserta dikenakan yuran penyertaan sebanyak RM100 dan bengkel ini juga akan dibimbing oleh pensyarah dan fasilitator yang pakar dalam bidang boneka seperti Dr. Loy Chee Luen, Balkis Omar, Tengku Iefiz Alauddin, Juhara Ayob dan Fasyali Fadzly.

KISAH TRAGIS RAJA OEDIPUS
Harian Metro : 8 Disember 2017, Jumaat

Peminat filem Melayu era 1980-an tentunya kenal dengan pelakon Ahmad Yatim yang melonjak naik menerusi filem Abang pada 1981.Kemantapan lakonan dalam filem ini melayakkan beliau memenangi anugerah Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik dalam Festival Filem Malaysia ke-2 (FFM).

​ 

Malah, Ahmad Yatim terus meraih kegemilangan apabila merangkul gelaran Pelakon Lelaki Terbaik, Festival Filem Malaysia (FFM) ke-3 menerusi filem Pemburu (1982).Mengambil keputusan meninggalkan lapangan seni lakon drama dan filem, beliau masih kekal bertugas sebagai pensyarah Fakulti Teater di Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA).

​ 

Terbaru, di bawah jurusan Fakulti Teater ASWARA, Ahmad Yatim akan mengarahkan teater klasik berjudul Musuh Bertujuh serta menganjurkan bengkel teater boneka sepanjang bulan ini.

Program teater ini dikendalikan pensyarah serta dibantu pelajar Fakulti Teater sebagai keperluan dalam proses pembelajaran pelajar fakulti.Musuh Bertujuh dipentaskan pada 8 hingga 10 Disember ini di Black Box ASWARA. Pementasan ini adalah olahan dan terjemahan beliau daripada karya asal Seven Against Thebes karya Aeschylus dan Antigone karya Sophocles.

(Sila kunjungi URL untuk bacaan lanjut : https://www.hmetro.com.my/rap/2017/12/291897/kisah-tragis-raja-oedipus


INTRICACIES OF BHARATANATYAM
Malay Mail : 8 Disember 2017, Jumaat

SABAHAN STEALING THE SHOW AT 2017 UMNO GENERAL ASSEMBLY
New Straits Times  : 8 Disember 2017, Jumaat
 
KUALA LUMPUR : A Sabah UMNO member is stealing the show at the sidelines of the party’s general assembly here. Razali Abdul Rahim,32 from Beaufort, had always dreamt of performing for his fellow party members. And for the last six years, he had never failed to wow the crowd at the general assembly with the kulintangan.
I hope to promote the 1Malaysia spirit with my musical performance which include Malay, Chinese and Indian songs.
 
“It is also a great way to pursue my passion as an entertainer and get some valuable experience performing in front of an audience,” said Razali, a performing arts student at the National Academy of Arts, Culture and Heritage (ASWARA).
 

INDUSTRY EXPERTS ENHANCE LEARNING
New Straits Times  : 6 Disember 2017, Rabu
 

UNIVERSITIES are increasingly emphasising closer ties with the industry and its professionals to keep up with the challenging role of preparing graduates for the workplace. Guest lecturers, specifically practising industry professionals, frequently teach and share experiences with undergraduates and postgraduate students doing research. Where subjects have close ties to the industry, seminar-style lectures by a diverse range of professionals are seen as a more desirable way to introduce tertiary students to the disciplines.

Better idea of the real world

MOST undergraduates appreciate and acknowledge the benefits of learning from practising industry professionals. They find lectures by industry professionals to be important, engaging and interesting. They recognise the importance of university-industry links and appreciate the chance to learn from those practising in the field that they may want to join after university.

Second-year ASWARA animation students Nur Amalia Aidi and Muhammad Nor Arief Mohd Sanip agree that industry professionals in the classroom allow them to learn the know-how and work flow.

“Industry professionals give a lot of good tips for work. They have expertise and are up-to-date with the latest software and techniques,” said Nur Amalia.


NAJIB SAMPAIKAN ANUGERAH IKON WANITA MUDA 2017
Utusan Online  : 6 Disember 2017, Rabu
Kuala Lumpur : Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini menyampaikan Anugerah Ikon Wanita Muda 2017 bersempena Perhimpunan Agung Pergerakan Puteri UMNO di Dewan Merdekam Pusat Dagangan Dunia Putra di sini hari ini. Anugerah tersebut diberikan kepada enam orang wanita muda yang mempunyai pencapaian membanggakan dalam bidang masing-masing untuk enam kategori Sukan, Usahawan, Kajian dan Penyelidikan, Agama, Seni serta Anugerah Puteri UMNO.
Sementara itu, kategori Agama dianugerahkan kepada Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam Bahagian Dakwah, Jabatan Agama Islam Pahang, Datuk Hanimzah Jalaluddin , 35, kategori Seni dianugerahkan kepada Pensyarah Teater Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA), Shariffah Mariam Syed Abdullah, 30 dan bagi kategori Khas Puteri UMNO dianugerahkan kepada Wan Noraini Zainurian, 33.
 

DANCING TO AN INDIAN BEAT
The Sun  : 6 Disember 2017, Rabu
Seven dancers from the Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA) will be presenting a Bharatanatyam performance depicting episodes from the famous Ramayana at Lambang Sari, Istana Budaya, from this Friday to Sunday.
 
This classical Indian dance form is one of the mandatory dances taught to ASWARA students for the past 10 years.

DANCE 
Crossing Borders in Bharatanatyam
The Edge : 4 Disember 2017 | Isnin

MIMAH ZULKIFLI REDA DILABEL ARTIS YOUTUBE
Kosmo  : 3 Disember 2017, Ahad
Lebih empat tahun juga pendatang baharu, Mimah Zulkifli sabar menanti untuk mengetengahkan bakatnya sebagai penghibur serba boleh. Segala-galanya ekoran pemilik nama sebenar Nurul Zaimah Zulkifli, 21 enggan disamakan dengan artis-artis kelahiran YouTube seperti Najwa Latif dan Ainan Tasneem yang memukau perhatian khalayak pada waktu itu.
Jika masih ada yang menyamakan saya dengan artis YouTube lain pun tidak mengapa. Mungkin, saya boleh bereksperimen dengan muzik yang saya bawakan termasuk unsur keroncong, gamelan dan sebagainya,” jelas Mimah yang kini sedang menuntut dalam Ijazah Sarjana Muda Seni Persembahan Muzik Gamelan di Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA).

ZERA GIAT TIMBA PENGALAMAN
Metro Ahad : 3 Disember 2017, Ahad
Ketika tempias cinta lokasi menjadi platform bertemu jodoh segelintir selebriti tanah air, pelakon baru, Zera Hariz, 22 juga pernah mendapat restu peminat untuk bercinta dengan pelakon Azrel Ismail, 34. Semuanya gara-gara lakonan mantap Zera atau Nur Nazira Harizan, yang berpasangan dengan Azrel dalam drama Pinggan Tak Retak Nasi Tak Dingin arahan Nizam Zakaria buat pengisian Akasia TV3.
“Apapun, saya masih tahu membezakan antara lakonan dan kehidupan realiti. Malahan, saya pun muda dan belum habis belajar lagi. Maka bagi saya, lebih baik dapatkan dulu Diploma Pengajian Teater di Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA) yang kini dalam semester akhir dan kemudian fokus pula pada karier,” katanya.
 

SHERRY AL HADAD RINDU PENTAS TEATER
Sinar Harian : 1 Disember 2017, Jumaat
Mungkin ada yang tgidak tahu Sherry AlHadad sebelum dikenali ramai sebagai pelakon komedi dan pengacara popular, terlebih dahulu aktif di pentas teater. Bukan sahaja sebagai pelakon, tetapi bekerja belakang tabir baik ketika masih belajar di Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA) atau selepas menamatkan pengajiannya.
Biarpun kini lebih aktif dalam bidang pengacaraan, Sherry mengakui sentiasa mengambil tahu tentang perkembangan dunia teater tanah air.
 

SARAH TANGGUNG PENGAJIAN
Harian Metro : 1 Disember 2017, Jumaat
Pelakon baru yang mahu dikenali dengan nama Sarah Daewood, 25, ini mencuba bakat lakonannya sebagai pelakon tambahan dan di pentas teater sebelum menceburi bidang lakonan secara serius.
 
Dia yang menyambung pengajian dalam jurusan teater di Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA) pada 2016 terpaksa menangguh dulu mengajiannya bagi meneruskan minat dalam bidang lakonan.
 
(Sila kunjungi URL untuk bacaan lanjut : https://www.hmetro.com.my/rap/2017/12/289283/sarah-tangguh-pengajian )